zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?



Колагенът – да го пием, инжектираме или мажем?

Колагенът е особено важен за кожата ни, но как да ни е наистина от полза?.

15 май 2013, здраве.bg

... медицински изследвания.

• Храненето: за изграждане на пълноценна молекула колаген на организма ни са нужни аминокиселини, които се образуват при разглаждане на белтъчините от храната. Дори само една аминокиселина да не е достатъчно, процесът на образуване на белтъчини се променя и това оказва влияние на кожата (изглежда състарена), косата (космите започват да се цепят) и ноктите (стават меки и чупливи).

Как да преодолеем проблема

Стимулирането на производството на колаген, т.е. удължаването на времето, в което тя ще изглежда млада и свежа, е отколешна мечта на всички, занимаващи се с козметика. Подобен ефект имат и други вещества освен колагена – витамин С и другите антиоксиданти, както и пептидите и най-различни растителни екстракти. Затова и те са неизменно съдържание в много от т.нар. регенериращи кремове. Съвременната наука знае как да раздробява молекулите на такива вещества и да ги прикача към особени системи за доставка до клетките – нанозоми, енхенсъри, циклодекстрини. Благодарение на състава на тяхната обвивка и малките им размери те преминават през епидермиса, носейки със себе си съответните полезни за кожата вещества.

Много производители на козметика включват в такива кремове и колаген. Това обаче е по-малко ефективен начин. Втриването на колагена в кожата не води до добро усвояване, тъй като неговите молекули са сравнително големи и не могат да преминат през епидермиса, за да стигнат до колагеновите влакна, разположени по-навътре в кожата. Затова и мнението на дерматолозите е категорично – тези кремове може да увлажняват, подхранват и защитават кожата, но не и да увеличат количеството колаген в нея.

Колагенът под форма на инжекции е нещо съвсем различно. Те доставят колагена дълбоко в кожата. Въпреки това и тук има особености. Науката, въпреки напредъка си, не се е научила да управлява биосинтеза на колагена. Затова тя не е в състояние, внасяйки в организма нов колаген, да замени с него старите „износени” колагенови влакна – новите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.