zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добрите храни - за здрава кожа



Най-добрите храни - за здрава кожа

Богатите на витамините-антикосиданти А, С и Е продукти ограничават вредата от свободните радикали и стареенето на кожата.

здраве.bg

... , които се грижат за здравето на кожата. Една купичка накълцани моркови ще ни осигури близо 15% от препоръчителната дневна доза витамин С.

Ленено семе

Лененото себе и източник на омега-3 мастни киселини, които ограничават възпаленията и раздразването на кожата. Омега-3 мазнините се използват широко за лечението на кожни проблеми като псориазис, дерматит, акне и розацея. Имат и противовъзпалителни свойства и предпазват кожата от вредните ултравиолетови лъчи от слънцето.

Риба

Рибата също съдържа много високо количество омега-3 мастни киселини и помага за понижаването на нивата на вредните химикали в организма, причиняващи възпаления. Това ни предпазва и от появата на бръчки. Омега-3 помагат и за поддържането на еластичността на кожата.

Рибата съдържа и големи количества от витамините А, В и D, които притежават антиоксидантни свойства. Те се борят със свободните радикали и намаляват видимите ефекти от стареенето. Някои риби съдържат и големи количества селен – минерал, който понижава нанесените от ултравиолетовите слънчеви лъчи увреди, като по този начин кара кожата да изглежда тонизирана и здрава. Сред полезните за кожата риби са сьомгата, херингата и рибата тон.

Дребни горски плодове

Дребните горски плодове като ягоди, малини, къпини и боровинки са отлична храна за поддържането на здрава и красива кожа. Те съдържат много антиоксиданти, сред които и витамин С. Когато си купуваме такива плодове обаче трябва да избираме по-тъмните на цвят – те съдържат повече витамини и минерали. Боровинките се считат за най-полезния за кожата представител от тази група плодове.

Авокадо

Авокадото е известно със съдържанието си на някои ключови за здравето на кожата вещества като витамин Е, витамин К, витамините от група В, протеини, бета каротин и калий. Те предпазват кожата от увредата на свободните радикали и забавят процеса на стареенето.

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който помага да ограничим увредите от ултравиолетовите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.