zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добрите храни - за здрава кожа



Най-добрите храни - за здрава кожа

Богатите на витамините-антикосиданти А, С и Е продукти ограничават вредата от свободните радикали и стареенето на кожата.

здраве.bg

Ако искаме да поддържаме кожата си здрава, трябва да направим известно усилие и да включим някои определени храни в диетата си. Храните, които съдържат високо количество наситени мазнини, увреждат кожата и я оставят суха и люспеща се. По-долу ви предлагаме описание на най-добрите храни, които ще ни помогнат да се радваме на здрава и красива кожа всеки ден.

Портокали

Портокалите се считат за отличен плод за поддържането на здравето на кожата. Те са добър източник на витамините А, С и Е. Тялото се нуждае от голямо количество витамин С, за да произвежда колаген. Колагенът е важна съставна част на лигавиците, сухожилията, кръвоносните съдове и кожата. С напредването на възрастта синтезът на колаген в тялото намалява, което води до увреда на кожата. Ако консумираме портокали редовно обаче, ще минимизираме тази увреда.

Витамин С още е известен със способността си да предпазва от появата на пъпки. Цитрусовата киселина в портокалите помага и за ексфолиирането на кожата, почистването на порите и премахването на мъртвите клетки.

Този плод е добър източник и на витамин А, който е мастноразтворим антиоксидант, предпазващ кожата от бактерии и вируси. Витамин А често се използва в продуктите за лечение на акне.

Високите концентрации на витамини А и С са полезни и за предпазването на кожата от вредните слънчеви лъчи.

Манго

Мангото също се счита за храна на здравата кожа. Съдържа много витамин А, който предпазва организма и от увредите, причинявани от свободните радикали.

Броколи

Броколите са зеленчук, който се консумира заради безбройните си ползи, които оказва върху здравето на организма. Те са богат източник на витамин С, който действа като антиоксидант, подпомага лечението на кожните драскотини и ограничава оставащите белези. Консумацията на този зеленчук ще ни помогне и да намалим ефектите на стареене на кожата с напредването на възрастта.

Моркови

Морковите също са отличен източник на витамините А и С, антиоксиданти...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.