zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солената храна атакува имунитетаСолената храна атакува имунитета

Солената храна, така типична за съвременната ни трапеза, е била напълно непозната за предците ни.

Храните, съдържащи твърде много сол, провокират автоимунни заболявания.

19 март 2013, здраве.bg

У хората, които често ядат храни с прекомерно съдържание на сол, е налице „свръхпроизводство” на клетки, участващи в различни възпалителни процеси и автоимунни заболявания, когато имунитетът „атакува” клетки и тъкани на собственото си тяло. Това е заключението на няколко научни центъра от САЩ и Германия.

По думите на професора от Университета „Йейл” Дейвид Хефлър – ръководител на екипа „Готварската сол „генетично” не е била позната на нашите предци, тъй като тя не се е съдържала в тяхната диета. Но пък днес солта е застъпена в изключително много храни – промишлено производство и това в голяма степен може да послужи като обяснение за рязкото покачване на случаите на повишено кръвно (хипертония) и, не е изключено, за бума на ракови и други автоимунни заболявания”.

Учените подкрепят своите изводи за вредата на прекомерното количество сол върху имунитета ни, като привеждат доказателства от проведените опити. Според тях добавянето на сол в храната води до повишено количество на специфични левкоцити (Th17) – клетки, участващи в развитието на автоимунни заболявания. В допълнение, у опитните животни с течение на времето се развивал автоимунен енцефаломиелит – биологично съответствие на множествената склероза у хората.

Все пак авторите на научната разработка призовават да се правят прибързани изводи, тъй като, по тяхно мнение, настоящата закономерност – връзката между солта и повишения риск от автоимунни заболявания трябва да се анализира още.

Въпреки това те обръщат внимание върху един неоспорим факт – солта не бива да се възприема просто като храна. Защото тя е нещо по-различно в значението си за здравето ни. Затова и те са на мнение, че по правилно е да се разсъждава не върху ползите и вредите от солта като вид храна, а на нея да се гледа като на химично съединение, от което организмът ни се нуждае, но в съответните нормални количества.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.