zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Теглото влияе върху репродуктивните способности на мъжа



Проблемът засяга не само мъжете с наднормено тегло, но и твърде слабите.

7 март 2006, здраве.bg

Както показва неотдавна проведено изследване, фертилността при мъжете е в пряка зависимост от тяхното телесно тегло. Твърде пълните и твърде слабите често имат недостатъчно количество сперматозоиди и понякога това състояние стига до там, че дава основание да се класифицира като заболяване – нарушение в репродуктивната функция.
Изследването, направено от датски учени, показва без съмнение, че количеството на сперматозоиди и ИТМ (индексът на телесна маса) са свързани и може да обяснят отчасти ниската раждаемост в развитите страни и все по-зачестяващите случаи на мъжко безплодие.
Датските изследователи са установили, че при твърде слабите мъже – такива с ИТМ под 20 количеството на сперматозоидите е с 28% по-малко, а тяхната концентрация е по-ниска с 36%, отколкото при мъжете с тегло в нормата. При мъжете с наднормено тегло (ИТМ над 25) тези проценти са съответно 22 и 24%.
Д-р Тина Колд Йенсен казва: “С увеличаване на теглото, намалява количеството на тестостерон в организма на мъжа. Далеч сме от мисълта, че теглото е единствения фактор, влияещ върху фертилността на мъжете – трябва да се вземе предвид всичко, което засяга начина на живот. В крайна сметка телесното тегло е резултат от много причини.
Друго изследване, проведено в Университета на Пенсилвания, пък констатира закономерност между безплодието при мъжкия пол и използваното легло. Според американските учени всички “екстри”, които съвременната промишленост предлага в това отношение – водни легла, електрически одеала и т.н. се отразяват зле на мъжката потентност и по никакъв начин не могат да се сравнят с традиционното легло и завивки.
“Много е вероятно”, твърдят изследователите, “по-високата температура при повечето от модерните легла и завивки да има отношение към понижаването на плодовитостта. В същото време обаче резултатите отхвърлят популярното схващане, че горещата вана прави мъжа по-малко потентен.”

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.