zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хлорираната вода е сред основните причини за хранителните алергии



Хлорираната вода е сред основните причини за хранителните алергии

Хлорът, с който се третира питейната вода, явно носи не само ползи, но и вреди.

13 февруари 2013, здраве.bg

Повечето хора имат хранителна алергия или нетолерантност към определена храна поне периодично. И виновникът може да се окажат химикалите, използвани за хлорирането на водата, с който се снабдяват населените места. Химикалът дихлорофенол се намира и в пестицидите, които можем да абсорбираме чрез въздуха, който дишаме и водата, която пием, твърдят изследователи в публикацията си в Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Учените са посочили химикала като най-вероятната причина за хранителни алергии и непоносимост към храни след като са установили, че алергичните към определен вид храна хора имат в телата си големи количества от този замърсител. От 2211 изследвани лица с високо ниво на дихлорофенол в организма, 441 страдали от хранителна алергия, която може да е животозастрашаваща, а други 1016 имали алергия към вещество от околната среда – например полен.

Изчислено е, че половината от населението в развитите страни има някаква хранителна нетолерантност – обикновено към пшеница, мляко или яйца. Това е по-леката форма на алергията, при която човек изпитва само дискомфорт и трудности при смилане на храната. Това също може да е причинено от дихлорофенола, смятат специалистите.

Този химикал се използва широко за хлориране на питейната вода, както и в пестицидите. Затова, дори да започнем да пием само бутилирана вода, може и да не успеем да се предпазим, твърдят учените от Американския колеж по алергии, астма и имунология. Дихлорофенол често се открива и в плодовете и зеленчуците, които ядем – освен, ако, разбира се, не са органични.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.