zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да запазим здравето на откритите части на кожата



Как да запазим здравето на откритите части на кожата

Кожата на ръцете е изложена на всички рискове, причинявани както от времето, така и от различни химикали.

Непокритата от дрехи кожа е изложена на всички лоши атмосферни условия.

8 февруари 2013, здраве.bg

... и сместа се нанася върху кожата. Изчаква се малко и се отмива.

Пречистване на кожата с мляко

Непокритата кожа се зацапва лесно, защото влиза в контакт с праха и мръсотията. Затова е добре да я мием често, за да не позволим на порите да се запушват с мазнина и замърсители. Не се препоръчва честото използване на сапуни със силни активни вещества – меките сапуни са по-подходящи.

Никога не бива да използваме сапун за измиване на лицето и врата, защото кожата в тези зони е по-мека и може лесно да се увреди. Вместо сапун е добре да използваме почистващ тоник.

Още по-добре е, ако можем да използваме натурален продукт с почистваща цел не само върху лицето и врата, но и за цялата непокрита кожа на тялото. Такъв продукт е прясното мляко и вероятно по отношение на почистването няма конкурент. Смесваме малко нахут на прах с млякото и разбъркваме добре. Препоръчително е с получената смес да почистваме кожата всеки ден, за да я подхранваме и да я поддържаме мека и гладка.

Овлажняване на непокритата кожа

След измиване кожата трябва да се овлажнява с подходящ качествен козметичен продукт. Преди да си легнем вечер е добре да нанасяме нощен крем и лосион върху постоянно изложените на слънце и вятър зони – през нощта кожата се възстановява.

Масаж с масла веднъж седмично

Масажът с масла веднъж в седмицата е необходим на непокритата кожа, за да поддържа гъвкавостта и еластичността й и да я предпазва от преждевременни признаци на стареенето. Кокосовото масло е чисто и гъсто и помага за хидратацията и подхранването на кожата.

Друг подходящ продукт е зехтинът. Той може да се ползва при всички типове кожа, премахва тъмните петна, стимулира блясъка и придава на кожата по-младежки вид. Ако смесим пчелен восък и зехтин и нанасяме сместа ежедневно върху по-грубите участъци, само за няколко дни те ще омекнат. Тази смес е идеална и за напукани устни и пети.

Шафран, мляко и куркума

Кожата...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.