zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Общото между хората и птиците? Музиката!



Общото между хората и птиците? Музиката!

Музиката активира едни и същи мозъчни центрове както у хората, така и у птиците.

16 януари 2013, здраве.bg

Независимо дали сме фенове на Лейди Гага, Рахманинов или Металика, няма как да отречем, че музиката има свои начини да задейства емоциите у всеки от нас. А сега ново изследване сочи, че голяма част от нервните импулси, които контролират реакцията ни към музиката, съвпада с тази при други любители на мелодичните тонове – птиците.

Според резултатите от проучване, публикувани наскоро в изданието Frontiers of Evolutionary Science, когато мъжки белогуши врабчета пеят своите изкусителни песни на женските, с които искат да се чифтосват, у женското врабче се задействат същите нервни центрове, каквито и у хората, когато чуем любима песен.

Учените още от времето на Дарвин са се питали дали песните на птиците и музиката, която слушат хората, нямат сходни цели или еднакъв еволюционен произход”, разказва Сара Ерп от университета „Емъри”. Но повечето опити за сравнение досега са били фокусирани върху качествата на самите звуци – като мелодия и ритъм.

Проучването на Ерп започнало с преглед на предходните изследвания по темата, с акцент върху тези, при които е била използвана технологията за мозъчно сканиране и се проследявали нервните импулси при хората, докато слушат музика.

Лабораторната работа била фокусирана върху проследяване активирането на един биохимичен маркер, известен като „Egr-1”, който е ключов индикатор за отговора на определени стимули.

Но, както се оказва, всъщност подбирането на подходящия момент било определящо – женските врабчета, които не били в период на размножаване, не демонстрирали същата активност. Другите мъжки врабчета, които са чували мелодията, от своя страна демонстрирали отговор, съответстващ на този у човек, който е принуден да слуша музика, която не харесва.

Невралният отговор на врабчетата към птичите песни явно зависи от социалния контекст, което може да се каже и за хората. И песните на птиците, и музиката предизвикват реакции не само в участъците от мозъка, асоциирани директно с желанието за награда, но и в свързаните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.