zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях



Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях

Или 8 неща за калориите, които вероятно не знаем, а те могат да преобърнат всичко.

здраве.bg

... храни, няма стандартен размер на порциите, а това обърква купувача. Да вземем за пример зърнените закуски. Стандартната порция зърнена закуска е около 50 г, но в зависимост от вида, това може да варира между купичка и половина корнфлейкс до половин купичка мюсли с ядки и плодове. Спрямо вида зърнена закуска, сипването „на око” в купичката, както повечето от нас правим, може да доведе до значително повишаване на калориите.

Сандвичите, бисквитите, солетите, газираните напитки и всякакви други закуски, които си купуваме като една опаковка/порция, обикновено всъщност съдържат 2 или повече порции. Ако си купим 500 мл кола, а на етикета пише 100 калории на порция, всъщност не е уточнено, че съдържанието на цялото шише е една порция. Изпиваме го и всъщност консумираме 200 калории. Ако изядем пакет крекери или солети, поглъщаме към 250 калории, което са почти две порции, а не една.

• Как да се справим: Просто трябва да четем внимателно етикетите. За да сме напълно сигурни, че няма да сгрешим, е още по-добре да заменим обичайните бързи закуски с пълнозърнести храни и плодове или да започнем да си купуваме същите продукти, но в малки опаковки. Това е особено важно при полезните, но калорични храни каквито да например ядките. Както обикновено ни съветват, добре е да ядем по една шепа ядки, което не надвишава 50 г. Шепа бадеми например се равняват на 200 калории и, за да не се увличаме над тази допустима граница, не трябва да се изкушаваме да купуваме опаковки с по-голямо количество.

3. Не всички калории са равностойни

Калорията си е калория, мислят си мнозина. Нещата обаче не стоят точно така. Изследванията показват, че храните, които отнемат повече време, за да се сдъвчат –плодовете, зеленчуците, крехките меса, пълнозърнестите продукти – могат да ускорят и изгарянето на калории. Тези храни ни държат сити за по-дълго време, а за храносмилането им са нужни повече калории. Други съставки също могат да ускорят изгарянето на калориите – например кофеинът или подправките...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.