zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо мъжете толкова обичат женските гърди



Защо мъжете толкова обичат женските гърди

Нова любопитна теория твърди, че дава логично обяснение защо толкова мъже се прехласват по женската гръд.

13 декември 2012, здраве.bg

Защо женските гърди се ползват с толкова много внимание от мъжете (или поне от хетеросексуалните измежду тях)? Учените никога досега не са давали задоволително обяснение за тази странна фиксация, но един невролог твърди, че се е натъкнал на обяснение, което според него „е много логично”.

Лари Янг, професор по психиатрия в университета „Емъри” в американския щат Джорджия, изучава отдавна неврологичната основа на сложните социални поведения и смята, че човешката еволюция първоначално е използвала т.нар. неврална верига, за да укрепва връзката между майката и детето през периода на кърменето. По-късно същата е започнала да участва и в заздравяването на връзката между партньорите в една двойка. Резултатът? Мъжете, също както бебетата, обичат женските гърди.

Когато зърната на жената се стимулират по време на кърменето, нивото на хормона окситоцин в женския мозък силно се покачва. По този начин жената по-успешно фокусира вниманието си върху своето бебе, а нейната привързаност към него нараства.

Но изследвания от последните няколко години показват, че при хората тази връзка не действа единствено между майките и техните новородени. Най-новите проучвания сочат, че стимулацията на зърната покачва сексуалната възбуда при голяма част от жените и активира същите мозъчни центрове като вагиналната или клиторната стимулация. Когато партньорът докосва или масажира зърната на гърдите на жената, това стимулира освобождаването на окситоцин в мозъка й, точно както при кърмене. В този контекст хормонът фокусира вниманието на жената върху сексуалния й партньор и засилва желанието й да се свърже с него.

С други думи мъжете могат да станат по-желани от жената като стимулират гърдите й по време на предварителната игра и самия секс. И еволюцията до известна степен е накарала мъжете да искат да правят точно това. Привлекателността на женските гърди „е ефект на мозъчната организация, който възниква при хетеросексуалните мъже, когато навлязат в пубертета”, обяснява Янг.

Но...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.