zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо да ядем риба



Защо да ядем риба

Редовното присъствие на рибата на трапезата ни наистина може да ни предпази от много сериозни заболявания.

6 декември 2012, здраве.bg

Рибата, ако трябва да използваме модерното клише, е наистина суперхрана. Пълна с витамини и минерали, и основен източник на полезните омега-3 мастни киселини, рибата ни помага да се предпазим от множество заболявания - от рак до сърдечни заболявания и от депресия до артрит.

Сърдечни заболявания

Здравните специалисти препоръчват да ядем риба поне два пъти седмично – независимо замразена, прясна или консервирана. Британската сърдечна асоциация твърди, че консумацията на мазна риба може да ни помогне да ограничим риска от развитие на сърдечно заболяване и да подобрим шансовете си за оцеляване след претърпян инфаркт. Рибата понижава нивата на триглицеридите в кръвта, които са сред причините за сърдечните заболявания. Рибените масла намаляват съсирването на кръвта и анормалните сърдечни ритми след претърпян инфаркт.

Алцхаймер

Полиненаситените мастни киселини (омега-3) в рибата предпазват мозъчните клетки от увреда. Яденето на риба може да понижи и риска от високо кръвно налягане, което се свързва с развитието на деменция. Френско изследване, продължило 7 години и обхванало над 2000 души, показва, че онези от тях, които ядат морски дарове поне веднъж седмично, са със значително по-нисък риск от деменция.

Рак

Шведско изследване, продължило цели 30 години, показва, че мъжете, които не ядат изобщо риба, са изложени на 2 до 3 пъти по-висок риск от рак на простатата. Стридите, също като раците и омарите, съдържат и селен, който има противоракови свойства.

Депресия

Смята се, че рибата помага за облекчаването на депресията. Заслугата отново е на омега-3 мастните киселини, които повишават нивото на серотонина – хормона на доброто настроение.

Артрит

Народите по света, които ядат много риба, като например инуитите в Гренландия, страдат много по-рядко от възпалителни заболявания каквото е например артритът. Изследвания са показали, че рибеното масло е полезно и за облекчаването...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.