zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо да ядем риба



Защо да ядем риба

Редовното присъствие на рибата на трапезата ни наистина може да ни предпази от много сериозни заболявания.

6 декември 2012, здраве.bg

Рибата, ако трябва да използваме модерното клише, е наистина суперхрана. Пълна с витамини и минерали, и основен източник на полезните омега-3 мастни киселини, рибата ни помага да се предпазим от множество заболявания - от рак до сърдечни заболявания и от депресия до артрит.

Сърдечни заболявания

Здравните специалисти препоръчват да ядем риба поне два пъти седмично – независимо замразена, прясна или консервирана. Британската сърдечна асоциация твърди, че консумацията на мазна риба може да ни помогне да ограничим риска от развитие на сърдечно заболяване и да подобрим шансовете си за оцеляване след претърпян инфаркт. Рибата понижава нивата на триглицеридите в кръвта, които са сред причините за сърдечните заболявания. Рибените масла намаляват съсирването на кръвта и анормалните сърдечни ритми след претърпян инфаркт.

Алцхаймер

Полиненаситените мастни киселини (омега-3) в рибата предпазват мозъчните клетки от увреда. Яденето на риба може да понижи и риска от високо кръвно налягане, което се свързва с развитието на деменция. Френско изследване, продължило 7 години и обхванало над 2000 души, показва, че онези от тях, които ядат морски дарове поне веднъж седмично, са със значително по-нисък риск от деменция.

Рак

Шведско изследване, продължило цели 30 години, показва, че мъжете, които не ядат изобщо риба, са изложени на 2 до 3 пъти по-висок риск от рак на простатата. Стридите, също като раците и омарите, съдържат и селен, който има противоракови свойства.

Депресия

Смята се, че рибата помага за облекчаването на депресията. Заслугата отново е на омега-3 мастните киселини, които повишават нивото на серотонина – хормона на доброто настроение.

Артрит

Народите по света, които ядат много риба, като например инуитите в Гренландия, страдат много по-рядко от възпалителни заболявания каквото е например артритът. Изследвания са показали, че рибеното масло е полезно и за облекчаването...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.