zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лукът - и полезен, и вкусен



Лукът - и полезен, и вкусен

Лукът присъства в почти всяко ястие и това не е случайно.

Богат на кверцетин и серни съединения, лукът е и полезна, и вкусна съставка на почти всяко ястие.

5 декември 2012, здраве.bg

Лукът без съмнение е сред най-непретенциозните, но пък задължителни за почти всяка гозба зеленчуци. Той винаги е налице в кухнята. Именно лукът най-често е в основата на добрия вкус и се използва в много национални кухни и стилове за готвене из целия свят. Суров, маринован, сотиран, печен, карамелизиран, пържен или варен в супа, лукът почти винаги присъства в рецептите, но най-често го възприемаме като подправка, а не като част от основното съдържание. Той дава името на цялото семейство зеленчуци - лукови, към което принадлежат също и чесънът и празът.

Хранителна информация за лука

1/2 купичка накълцан лук съдържа средно:
Калории: 32 kcal
Мазнини: 0,9 г
Въглехидрати: 7,5 г
Протеини: 0,9 г
Фибри: 1,4 г
• Гликемичен индекс: Нисък

Лукът е богат на фитонутриента кверцетин, който се съдържа в голямо количество и в някои плодове - например ябълките. Кверцетинът действа като антиоксидант, но антиоксидантният му ефект е по-силен, когато веществото се приема от естествен източник какъвто е лукът, а не под формата на хранителна добавка.

Данните от различни изследвания показват понижен риск от сърдечни заболявания, белодробен рак и астма при хората, в чиято диета редовно присъстват храни, богати на кверцетин.

Друга отличителна характеристика на храните от семейство лукови е, че те са богати на серни компоненти. Именно те са и източникът на острият им и специфичен мирис. Съдържащите сяра компоненти имат противовъзпалителен ефект.

Консумацията на повече лук се свързва още и с по-добрата плътност на костите и е от полза за съединителната тъкан.

На пазара се предлагат много различни видове лук, като някои разновидности имат допълнителни фитонутриенти. Например червеният лук съдържа и фитонутриента...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.