zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лукът - и полезен, и вкусен



Лукът - и полезен, и вкусен

Лукът присъства в почти всяко ястие и това не е случайно.

Богат на кверцетин и серни съединения, лукът е и полезна, и вкусна съставка на почти всяко ястие.

5 декември 2012, здраве.bg

... антоцианин.

Независимо от вида и размера, важното е да избираме твърди, добре оформени глави лук, които не са покълнали откъм върха и нямат меки петна или плесен.

• Лукът трябва да се съхранява в сухо, добре проветриво помещение далеч от силна топлина, светлина и влага.
• Ако е възможно, е най-добре да съхраняваме целите глави в мрежичка, закачена някъде.
• Препоръчително е обаче лукът да не е близо до картофите, защото в противен случай той ще абсорбира влагата и етиленовия газ от тях и ще се развали по-бързо.
• Накълцаният или нарязан на колелца суров лук трябва да се съхранява в хладилник, но въпреки това следва да се използва възможно най-скоро.


Заради всички ползи, които има за здравето ни, както и заради отличния вкус, който лука придава на ястията, можем спокойно да го използваме големи количества, когато готвим – към пържените ястия, супите, задушеното, омлетите, сосовете, дори върху пицата.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.