zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антидепресантите увеличават смъртността сред сърдечно-болните6 март 2006, здраве.bg

Изследването, проведено от медицинския център на университета Дюк, САЩ бе представено преди дни на срещата на американската психосоматична асоциация в Денвър, Колорадо. То показва, че дори след като са взети предвид редица фактори, при пациентите със сърдечно-съдово заболяване, които приемат антидепресанти, рискът от летален изход е 55% по-голям в сравнение с тези, които не вземат такива медикаменти. Не е установена значителна разлика между тези, които вземат селективен инхибитор на обратна резорбция на серотонин и тези, които приемат други видове антидепресанти.

Предишни проучвания показват, че пациентите със сърдечно заболяване и депресия са с увеличен риск от смъртност, вероятно защото депресията увеличава предразположението на кръвните клетки да се “залепят” една за друга. В резултат, много лекари лекуват такива пациенти с антидепресанти, за да намалят този риск, но се оказва, че премахването на едната злина предизвиква друга.

Изследването на екипа от Дюк е анализирало информация за над 1000 пациенти с коронарно артериално заболяване, 20% от които диагностицирани с депресия и лекувани с антидепресанти.

След тригодишен курс на лечение 21,4% от приемащите антидепресанти са починали. При онези, които не са приемали такива медикаменти този процент е 12,5%. Освен всичко не са налице никакви индикации дали лекуваните с антидепресанти са имали някаква полза от лечението въобще.

Американските учени съобщават, че тепърва предстоят допълнителни проучвания, тъй като няма никакво обяснение за представените данни.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.