zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антидепресантите увеличават смъртността сред сърдечно-болните



6 март 2006, здраве.bg

Изследването, проведено от медицинския център на университета Дюк, САЩ бе представено преди дни на срещата на американската психосоматична асоциация в Денвър, Колорадо. То показва, че дори след като са взети предвид редица фактори, при пациентите със сърдечно-съдово заболяване, които приемат антидепресанти, рискът от летален изход е 55% по-голям в сравнение с тези, които не вземат такива медикаменти. Не е установена значителна разлика между тези, които вземат селективен инхибитор на обратна резорбция на серотонин и тези, които приемат други видове антидепресанти.

Предишни проучвания показват, че пациентите със сърдечно заболяване и депресия са с увеличен риск от смъртност, вероятно защото депресията увеличава предразположението на кръвните клетки да се “залепят” една за друга. В резултат, много лекари лекуват такива пациенти с антидепресанти, за да намалят този риск, но се оказва, че премахването на едната злина предизвиква друга.

Изследването на екипа от Дюк е анализирало информация за над 1000 пациенти с коронарно артериално заболяване, 20% от които диагностицирани с депресия и лекувани с антидепресанти.

След тригодишен курс на лечение 21,4% от приемащите антидепресанти са починали. При онези, които не са приемали такива медикаменти този процент е 12,5%. Освен всичко не са налице никакви индикации дали лекуваните с антидепресанти са имали някаква полза от лечението въобще.

Американските учени съобщават, че тепърва предстоят допълнителни проучвания, тъй като няма никакво обяснение за представените данни.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.