zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пет недостатъка на човешкото тяло – несъвършенства на природатаПет недостатъка на човешкото тяло – несъвършенства на природата

Човешкият род съществува много по-кратко от повечето други животински видове.

Недостатъците в „дизайна” на човешкото тяло издават кратката еволюция на вида ни.

21 ноември 2012, здраве.bg

Човешкото тяло е едновременно изключително сложно и забележително ефективно. Но, колкото и да е достойно за възхищение, със сигурност не е перфектно. Ето примери за пет недостатъка в дизайна на човешкото тяло, които и до днес понякога ни създават неприятности.

Мъдреците

Всеки, който е имал проблеми с мъдреците си, знае, че тези трети кътни зъби не носят нищо друго освен проблеми и болки. Причината за това е проста – нямаме достатъчно място в устата си за толкова много зъби. Далечните ни предшественици със своите по-издължени кости на челюстта може и да са имали място, но в устата на съвременния хомо сапиенс мъдреците често нямат къде да израснат, притискат се и затова в повечето случаи се налага да бъдат отстранени.

Апендикса

Въпреки че са проведени многобройни проучвания, учените, поне засега, не са успели да открият някаква ясна и дефинитивна функция на човешкия апендикс. И, докато не сме наясно за какво можем да го ползваме, то знаем колко животозастрашаващо опасен може да бъде. Между 5 и 10% от хората развиват остър апендицит през живота си. Когато това се случи, апендиксът се пълни с гной и трябва да бъде хирургически премахнат.

Очите

Доказан факт е, че човешките очи не са най-добрите в животинското царство. Този не дотам оптимален дизайн явно все пак служи добре на целите ни, но въпреки това човешкото око, както и очите на други гръбначни животни, изглежда са доста странно разположени. Очите ни са в основата си свързани наопаки с чувствителните на светлината колбички и пръчици, ситуирани зад мрежа от кръвоносни съдове и нервни влакна и наобратно от посоката на постъпване на светлината. Едно от последствията от подобен дизайн на природата е, че нервите трябва да преминат през окото. Това е и причината човешкото око да има сляпо петно в центъра си.

Ненужният кръстопът

Друг аспект на човешкото тяло, който е пример за съмнителен дизайн, е начинът, по който въздухът и храната за кратко споделят една и съща „тръба”...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.