zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пет недостатъка на човешкото тяло – несъвършенства на природатаПет недостатъка на човешкото тяло – несъвършенства на природата

Човешкият род съществува много по-кратко от повечето други животински видове.

Недостатъците в „дизайна” на човешкото тяло издават кратката еволюция на вида ни.

21 ноември 2012, здраве.bg

Човешкото тяло е едновременно изключително сложно и забележително ефективно. Но, колкото и да е достойно за възхищение, със сигурност не е перфектно. Ето примери за пет недостатъка в дизайна на човешкото тяло, които и до днес понякога ни създават неприятности.

Мъдреците

Всеки, който е имал проблеми с мъдреците си, знае, че тези трети кътни зъби не носят нищо друго освен проблеми и болки. Причината за това е проста – нямаме достатъчно място в устата си за толкова много зъби. Далечните ни предшественици със своите по-издължени кости на челюстта може и да са имали място, но в устата на съвременния хомо сапиенс мъдреците често нямат къде да израснат, притискат се и затова в повечето случаи се налага да бъдат отстранени.

Апендикса

Въпреки че са проведени многобройни проучвания, учените, поне засега, не са успели да открият някаква ясна и дефинитивна функция на човешкия апендикс. И, докато не сме наясно за какво можем да го ползваме, то знаем колко животозастрашаващо опасен може да бъде. Между 5 и 10% от хората развиват остър апендицит през живота си. Когато това се случи, апендиксът се пълни с гной и трябва да бъде хирургически премахнат.

Очите

Доказан факт е, че човешките очи не са най-добрите в животинското царство. Този не дотам оптимален дизайн явно все пак служи добре на целите ни, но въпреки това човешкото око, както и очите на други гръбначни животни, изглежда са доста странно разположени. Очите ни са в основата си свързани наопаки с чувствителните на светлината колбички и пръчици, ситуирани зад мрежа от кръвоносни съдове и нервни влакна и наобратно от посоката на постъпване на светлината. Едно от последствията от подобен дизайн на природата е, че нервите трябва да преминат през окото. Това е и причината човешкото око да има сляпо петно в центъра си.

Ненужният кръстопът

Друг аспект на човешкото тяло, който е пример за съмнителен дизайн, е начинът, по който въздухът и храната за кратко споделят една и съща „тръба”...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.