zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обикновена или електрическа четка за зъби?



Обикновена или електрическа четка за зъби?

С каква четка да си мием зъбите е само едно от важните решения, как да го правим обаче е най-важното.

здраве.bg

Електрическите четки за зъби вече са се превърнали от години в ежедневие за някои хора. Те ги предпочитат, защото смятат, че резултатите от тях са по-добри – по-чисти зъби и минимално натрупване на плака. Това, разбира се, означава, че ще посещаваме своя зъболекар по-рядко или поне ще ограничим срещите си с него до рутинен профилактичен преглед.

Много от нас може би си задават въпроса дали електрическата четка за зъби наистина е добра инвестиция, т.е. дали тя ще ни донесе повече ползи от обикновената.

Истината е, че техниката ни на миене на зъбите, а не самата четка, е от значение. Всичко е въпрос на предпочитание и добри хигиенни навици – без значение с обикновена или електрическа четка си мием зъбите, все пак трябва да използваме конец за зъби, вода за уста и да не пропускаме прегледа при зъболекаря на половин година. А това кой тип четка ни се струва по-привлекателен зависи от личността ни, зъбите ни и отношението ни към модерните приспособления и уреди.

Електрически и (ултра)звукови четки за зъби

Електрическите четки за зъби за първи път се появяват в САЩ през 60-те години на миналия век. Днес има десетки различни марки електрически четки с безброй вариации на помощни свойства, включително презареждащи се батерии, компактен дизайн, вградени остри влакънца за оптимално почистване.

Двата основни вида четки за зъби, използващи батерии като източник на енергия, са електрическите и звуковите – а разликата между двата вида в действителност опира основно до числата.

- Електрическа четка за зъби: С 3000 до 7000 въртящи движения в минута, електрическата четка за зъби повтаря движението, което обикновено прави ръката. Влакънцата на тези четки или се въртят или се движат напред и назад, за да помогнат за премахването на плаката и ограничаването на гингивита.

- Т.нар звукова четка за зъби: Предлагащи 30000 до 40000 оборота в минута, тези четки правят вибриращи движения напред и назад. Бързото движение е претенцията за слава на...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.