zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Причинители на рак, които можем да премахнем от дома си



Причинители на рак, които можем да премахнем от дома си

Ползването на ръкавици предпазва кожата от някои вредни химикали, но пък част от тях влизат в тялото при вдишване.

Някои препарати и продукти, използвани у дома, са канцерогенни и трябва да се избягват.

9 ноември 2012, здраве.bg

Поради недостатъчната регулация от страна на държавните органи във всички страни, много от почистващите продукти на пазара съдържат „обикновени” канцерогени като формалдехид, нитробензен, метиленхлорид и нафтелин, както и токсини и увреждащи хормоните вещества. Отделно от това има и други съставки, които пък водят със себе си потенциални увреждания на черния дроб, бъбреците, мозъка, както и алергични реакции и астма.

Има множество продукти в дома ни - плод на съвременната химическа индустрия, които използваме всеки ден за почистване и ароматизиране, за които обаче има все повече доказателства, че могат да причинят различни видове рак. В изданието Cancer: 101 Solutions to a Preventable Epidemic Лиз Армстронг и колегите й предупреждават кои са 10-те най-опасни причинители на рак в дома ни, от които е добре да се отървем веднага:

1. Ароматизатори за въздух: Често съдържат нафталин и формалдехид. Вместо тях можем да опитаме натурални етерични масла или зеолит.

2. Материали за рисуване и др.под.: Епоксидните лепила и лепилата с гумен цимент, акрилните бои и разтвори, както и перманентните маркери често съдържат канцерогени.

3. Автомобилни добавки и химикали: Повечето от тях са токсични. Добре е да ги държим на безопасно разстояние от дома си – мазето, тавана, гаража – и да ги изхвърляме в специалните центрове за опасни отпадъци.

4. Свещи: По-добре да избягваме ароматизираните парафинови свещи, които произвеждат вторични продукти като сажди в следствие на горенето. Безопасни са свещите от пчелен восък с памучни фитили.

5. Препарати за почистване на килими и тапицерии: За препоръчване е да използваме само натурални препарати, с които да перем килимите и дамаските.

6. Химическо чистене: На първо място трябва да избираме дрехи, които не се нуждаят от перхлоретилен, за да бъдат почистени. Ако все пак трябва да използваме химическо чистене, добре е да потърсим такова, в което се използват течни CO2 почистващи...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.