zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилните телефони увреждат мозъка - първото съдебно решение стана факт!



Мобилните телефони увреждат мозъка - първото съдебно решение стана факт!

Мобилните (клетъчните) телефони причиняват мозъчни тумори, постанови италианският съд.

26 октомври 2012, здраве.bg

Мобилните телефони причиняват мозъчни тумори – това е постановлението на римския Върховен съд - първият в света, който присъжда, че използването на клетъчни (мобилни) телефони, е доказано вредно за човешкото здраве. Очаква се това постановление да отвори вратите за поредици от дела срещу производителите на мобилни апарати и мобилните оператори, пише британския „Дейли Телеграф”.

След изслушването на двама лекари – онколога Анджело Джино Левис и неврохирурга Джузепе Грасо, италианският Върховен съд в Рим заключи, че има директна връзка между продължителната употреба на мобилни телефони и появата на мозъчни тумори.

Двамата лекари са свидетелствали, че мобилните и безжичните телефони причиняват увреда на клетките като по този начин повишават вероятността от развитие на тумори. „Всички деца, както и възрастните, които използват често мобилните си телефони, са изложени на особено висок риск”, заключават те.

Г-н Марколини развил тумор близо до зоната, където постоянно държал телефона до ухото си. Макар че туморът бил доброкачествен, заплашвал живота му, защото бил в близост до сънната артерия, която транспортира кръв до мозъка. Лявата част на лицето му останала парализирана и се налагало ежедневно да приема морфин срещу болката.

Световната здравна организация е определила използването на мобилни телефони като клас В карциноген и препоръчва ограниченото им използване, особено сред децата.

След изслушването проф. Левис заявява: „Решението на съда най-после официално признава наличието на връзка. Това ще отвори не път, а цяла магистрала за повдигане на дела от потърпевши”.

Постановлението на съда обаче, според някои, остава спорно. Част от учените настояват, че пряка връзка между мобилните технологии и рака не е научно доказана, а няколко мащабни проучвания също са се провалили в опита си да намерят такава. Повечето от тези изследванията обаче са финансирани от компании в индустрията за мобилни телефони и комуникации.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.