zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи



Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи

Аспартамът, кофеинът и фосфорната киселина в газираните напитки са част от капана, в който попадаме заради своите слабости.

22 октомври 2012, здраве.bg

Диетичните варианти на всички най-популярни газирани напитки днес са на особена почит – рекламата акцентира на тях заради стремежа ни да постигнем и запазим тънката талия или плочките на корема или пък просто заради желанието ни да живеем по-здравословно. Добре известно е, че консумацията на напитки със съдържание на захар може да захвърли на вятъра цялото усърдие, което сме положили във фитнеса. Затова повечето хора предпочитат диетичните напитки в съчетание с бедните на мазнини храни.

Обикновено по-ниското съдържание на захар се тълкува като по-малко приети калории и съответно по-малко проблеми със здравето. Фактите обаче вече свързват системната консумация на диетични напитки с редица нежелани промени в организма. Някои изследователи например категорично твърдят, че диетичните напитки са по-вредни от пълните със захар „обикновени” варианти. Кои са и основните опасности, свързани с редовната консумация на т.нар. „храни и напитки без калории”?!

Натравяне от аспартам

Аспартамовата киселина и фенилаланинът са аминокиселините, които заедно образуват изкуствения подсладител аспартам. Той вече е станал обект на много противоречиви мнения, откакто е одобрен за използване. Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от обикновената захар при само 15 калории за чаена лъжичка. Поради тази причина производителите на диетични напитки използват именно този подсладител.

Тъй като необходимите количества аспартам за осигуряване на натуралния сладък вкус на захарта са изключително ниски, калорийната стойност на продукта наистина е почти нулева. С това съображение поне 200 милиона души по целия свят си купуват продукти със съдържание на аспартам, включително диетични напитки. Физическите и неврологичните последствия от това обаче според проведени изследвания могат да бъдат временна загуба на паметта, депресия, чувство за объркване до епизоди на мигрена.

Обриви

На медицински език уртикария, обривът се образува като алергичен отговор в следствие на освобождаването...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.