zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смъртоносна бактерия се разпространява по нехарактерен начинАтланта, 1 декември 2005, Канейдиън прес

Бактерия, позната на учените отдавна и разпространявала се почти само при пациенти, ползвали напоследък антибиотици, е започнала да се разпространява далеч по-широко от преди и в неочаквана посока. Обичайно тя причинява стомашно разстройство, но може да доведе и до колит. Доказани са и няколко смъртни случая, независимо от предприетото антибиотично лечение.
Clostridium difficile известна още като C-diff и досега бе често засичана в различни болнични заведения. Напоследък обаче зачестяват сигнали, че тя е откривана и у пациенти, на които не са били предписвани антибиотици през последните 3 месеца и дори при такива, които изобщо не са били болни през този период.
Притесненията на специалистите се засилват от проведено изследвание, което е показало, че C-diff показва резистентност към много антибиотици (най-вече клиндамицин), а се повлиява трудно и от предлаганите в търговската мрежа дезинфекциращи почистващи препарати.
Първият съвет на лекарите към момента е: “Ако получите разстройство на стомаха или диария, потърсете веднага помощ при специалист”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.