zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да си приготвим сами комплект за първа помощ



Да си приготвим сами комплект за първа помощ

Автоаптечката трябва да съдържа повече неща отколкото тази у дома.

Какво трябва да съдържат аптечките за първа помощ у дома и в колата и защо не бива да разчитаме само на готовите комплекти.

15 октомври 2012, здраве.bg

... начало. В комплекта за спешна помощ в колата обаче е добре да държим пакет антисептични кърпи - за да почистим ръцете си преди да се заемем с порязвания и охлузвания, когато нямаме достъп до течаща вода.

Обезболяващи медикаменти

• Приложение: Облекчават болките в ставите в следствие на контузии, възпалените мускули, главоболието, температурата и слънчевото изгаряне.

Ибупрофенът, ацетаминофенът (парацетамолът) и аспиринът са сред най-важните медикаменти за всеки комплект за спешна помощ. Ако трябва да предвидим и деца, е добре да набавим варианти на същите лекарства и за тях (може и под форма на сироп, като в този случай ще ни трябва и дозираща лъжица).

Важно е обаче да запомним: аспиринът не е подходящ за деца, защото съществува риск от развитие на синдром на Рай –състояние, водещо до подуване на мозъка и черния дроб, което може да има фатален край.

Поне веднъж годишно е добре да проверяваме срока на годност на медикаментите в комплекта си за спешна помощ и да подновяваме тези, които са го надхвърлили.

Медикаменти за специфичните здравни проблеми

• Приложение: Спестяват време (и може би дори нечий живот) при спешен случай.

Добре е да приспособим комплекта за бърза помощ към индивидуалните нужди на семейството си. Ако детето ни има алергия към фъстъци например, у дома и в колата трябва да имаме съответния медикамент, който му е предписан. Ако в семейството ни има диабетик, трябва да включим към комплекта за спешна помощ и това, от което той може да се нуждае.

Не на последно място, всичко трябва да е лесно за намиране. Затова всички средства за спешна помощ е добре да са подредени в кутия с отделения или в подходящ несесер.

Антиалергични медикаменти

• Приложение: Облекчава алергиите, сърбежа в очите, течащия нос и кожните обриви като например тези от коприва и бръшлян.

Трябва да имаме и антихистамин под ръка, дори да не страдаме от сезонни алергии. Антихистаминът може да се окаже полезен при обриви, както и при...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    първа помощ    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.