zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калий: искрата на живота



Калий: искрата на живота

Калият е е 100% необходим за тялото ни, но за щастие се съдържа в много храни, особено в такива от растителен произход.

И дефицитът на минерала калий, и предозирането му са опасни за здравето и дори за живота ни.

10 октомври 2012, здраве.bg

... хипокалиемия.

Токсичност на калия

Хиперкалиемията е състояние, причинено от наличието на твърде много калий в организма. Само в редки случаи се причинява от прекомерен прием на минерала чрез храната. Проблемът възниква, когато бъбреците не са в състояние да преработват и изхвърлят токсичните нива на калия достатъчно бързо.

По-често състоянието се причинява от хранителни добавки, приемани от хора с дефицит на калий. Може да възникне и в следствие на някои бъбречни заболявания. Симптомите на натравяне причиняват и нередовен сърдечен ритъм, който може да е фатален, ако не му се обърне веднага необходимото внимание.

Хранителни добавки с калий могат да се намерят във всяка аптека, но не се препоръчва да се използват освен под стриктното наблюдение на медицинско лице.

Калият помага и за понижаването на кръвното налягане. Понякога се предписва от лекарите в индивидуално изчислени дози и под стриктно наблюдение на човека с високо кръвно налягане.

Калият помага за балансирането на нивата на течностите в тялото като регулира количеството натрий, изхвърляно от бъбреците. Нивото на минерала в кръвта може да се установи като се вземат кръвни проби. Дори малки промени в това ниво могат да имат последствия върху здравето. То трябва да се следи стриктно при хората с бъбречни заболявания, високо кръвно и сърдечни проблеми.

Калият е жизнено важен минерал, без който функционирането на организма ни е невъзможно. Границата между нормата и недостига или дефицита е много тънка, като отклоненията в коя и да е посока могат да доведат до сериозни последици за здравето. Повечето хора няма защо да се притесняват за нивото на калий в организма си, тъй като в общия случай минералът се набавя без проблем чрез храната, но неговата важност за всеки жив организъм е станал причина да бъде наричан „искрата на живота”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.