zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-полезните ястия от световната кухня



Най-полезните ястия от световната кухня

В много случаи подправките успешно заместват солта, а и са полезни.

Няколко съвета за повече вкус и по-малко калории в храната ни от различните кухни по света.

здраве.bg

... Да започнем да използваме морска сол!

Не е нужно да се страхуваме от солта. Използвана в умерено количество, тя следва да има важна роля в здравословната диета. Само щипка от нея може да придаде много по-добър вкус на всяка храна.

Близкия Изток и Индия

Ако все пак се налага да внимаваме повече с приема на натрий, има и други начини да подобрим вкуса на едно ястие без да се присягаме за солницата. Дори да нямаме проблем с високото кръвно налягане, ограничаването на натрия намалява риска от развитие на подобен проблем. Освен това повечето подправки имат и здравословен ефект, поради което народната медицина ги използва като билки.

Затова нека вземем пример от хората в Близкия Изток и Индия, които използват ориз, кускус, агнешко и пилешко като основа за своите ястия, но напълно променят вкуса на всяка храна с уникалните си съчетания от подправки. При наличието на кимион, куркума, кориандър, смрадлика и канела солта става почти напълно излишна.

• Съвет: Да експериментираме с подправките!

Нека създадем свой собствен микс от ароматни подправки, с който да овкусим например пилешките гърди. Можем да пробваме да смесим малко канела, кориандър, кимион и джинджифил в една купичка като опитваме сместа от време на време и добавяме по още малко от някоя от подправките - докато не получим желания на вкус микс. След това само трябва да го втрием в месото и да го оставим да се маринова преди да го изпечем.

Япония

Много японски ястия се готвят изцяло в бамбукови кошници за готвене на пара – бърз и лесен начин за готвене, който освен това прави хранителните вещества по-лесни за усвояване от стомаха и червата. Когато зеленчуците се приготвят на пара, клетъчните стените на продуктите омекват и улесняват абсорбирането на витамини и минерали. Парата помага на цветовете на храната да останат ярки и примамливи и е чудесен метод за запазване на натуралния вкус на продуктите.

• Съвет: Да готвим на пара в бамбукова кошница!

За да приготвим своя японска...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.