zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се преборим със зависимостта си от захарта



Как да се преборим със зависимостта си от захарта

Обичате ли сладко? Или направо не можете без него? Зависимостта от захарта може да е опасна!.

здраве.bg

... калории, не е киселинен и не причинява рязък скок в нивото на кръвната захар. Диетичните газирани напитки и напитките без захар е добре да заместят обичайния ни избор.

• Простите въглехидрати също могат да причинят пристъп на глад за захар, затова трябва да избягваме хляба, печивата и картофения чипс. Дори и да нямат сладък вкус, те са пълни със захар.

• За да облекчим или избегнем симптомите на отдръпване от ограничения прием на захар, има няколко билкови средства, които можем да използваме. Те ще повлияят релаксиращо на организма и ще облекчат симптомите на тревожност, нервност, нарушен сън и мрачно настроение. Това са корен от валериана, лайка, пасифлора, жълт кантарион. Тези билки обаче могат да взаимодействат с някои медикаменти, които приемаме, или да предизвикат алергична реакция при някои чувствителни към съставките в тях хора. Затова винаги е най-добре да се консултираме със своя лекар преди да започнем приема им.

• Важно е да четем етикетите върху храните за съдържание на захар и да избягваме онези, в които тя е основна съставка. Добре е да си изберем една храна, която наистина обичаме, обаче не съдържа захар, и да се награждаваме с нея, когато имаме внезапен пристъп на глад за нещо сладко.

• Можем да измислим и някакви разсейващи дейности, които да отвлекат вниманието ни от желанието за захар – масаж, козметик, вана с мехурчета, всяка дейност, която ни доставя удоволствие.

Освобождаването от зависимостта към захарта може да е трудно, както и всяка друга зависимост. Не е лесно да променим навиците си, но с времето и с повечко усилия можем да овладеем неконтролируемия си глад за сладко.

Зависимостта от захар води и до затлъстяване и диабет.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.