zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се преборим със зависимостта си от захарта



Как да се преборим със зависимостта си от захарта

Обичате ли сладко? Или направо не можете без него? Зависимостта от захарта може да е опасна!.

здраве.bg

... на мазнини, което от своя страна води до затлъстяване и до свързаните с него негативни здравни последствия. Захарта е киселинна, което също подпомага растежа на бактериите, водещи до чести инфекции. Ограничава и ефективността на имунната система. Захарта активира центровете за възнаграждение в мозъка и ни кара временно да се чувстваме добре, което ни кара да се обръщаме пак към захарните изделия, за да се награждаваме и да предизвикваме по-често тези приятни усещания.

Симптоми на отдръпване

Обикновено, ако силно ни се иска да си хапнем нещо сладко, но нямаме нищо подходящо под ръка, можем да изпитаме множество типични симптоми на отдръпване. Сред тях са главоболие, депресия, тревожност, гняв, сънливост и мускулно-скелетни болки.

Тези симптоми могат да се проявят и много тежко. Хората със силна зависимост от захарта обикновено имат чести прояви на глад за захар и лесно могат да прекалят с количеството, което консумират по време на тези изблици на ненаситност. Много други хора търсят нещо сладко за ядене следобед, когато умората започва да надделява.
В началото захарта наистина ни зарежда с енергия и подобрява умствената работа, но този ефект е краткотраен и след това бързо изпадаме в първоначалното си състояние на умора.

Как да се отървем от навика да консумираме много захар

За да избегнем симптомите на отдръпване, трябва бавно да започнем да ограничаваме количеството консумирана захар всеки ден.

• На първо място – като при всяка зависимост - трябва да си признаем, че имаме зависимост от захарта и че това е вредно за здравето ни.

• Залъгването на пристъпите на глад за захарни изделия с плодове е по-здравословният вариант и може да задоволи поне отчасти желанието ни.

• Използването на изкуствени подсладители в чайовете и кафетата ще ни осигури сладост без да добавяме калории към диетата си, т.е. и сантиметри към талията си. Стевията е натурален растителен подсладител, който е няколко пъти по-сладък от захарта, съдържа много малко...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.