zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повече сън - за отслабванеПовече сън - за отслабване

Сънят може успешно да бъде включен към режима от диета за отслабване и упражнения.

25 септември 2012, здраве.bg

Да спим достатъчно трябва да е важна част от програмата ни за отслабване и успешно допълнение към утвърдената комбинация от диета и физически упражнения, пише изданието Canadian Medical Association Journal.

Макар ограничаването на калориите и повишената физическа активност да са основните препоръки към всеки, който иска да отслабне, има много сериозни доказателства, че недостигът на сън допринася за затлъстяването като повишава желанието ни да консумираме повече храна, както и нивата на хормоните, регулиращи апетита.

Решението на въпроса с отслабването не е толкова просто като максима от типа „яж по-малко, движи се повече, спи повече”, обясняват д-р Жан-Филип Шапу от Отава, Онтарио, и д-р Анжело Трембли от Квебек. Все повече доказателства се натрупват в посока на съня. Режимът на сън и бодърстване не бива да се пренебрегва, когато на някого се предписва програма за отслабване, която традиционно е фокусирана върху диетата и физическата активност.

Наскоро публикуваните данни от проучване на двамата автори показват, че общото количество сън заедно с доброто му качество са точен показател дали и колко килограма и мазнини могат да свалят хората, които се опитват да се справят с наднорменото тегло и затлъстяването.

Канадската държавна система за борба със затлъстяването вече е включила достатъчното количество сън сред основните препоръки, които лекарите следва да дават на пациентите си за борба с наднорменото тегло.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.