zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо е важно да приемаме фолиева киселина



Защо е важно да приемаме фолиева киселина

Фолиевата киселина често е незаслужено подминавана при препоръките за прием на основни за организма витамини.

здраве.bg

... над 14-годишна възраст трябва да приемат ежедневно по 400 мкг фолиева киселина.
• Бебетата и малките деца на възраст от 1 до 3 години имат нужда от 150 мкг на ден.
• За децата между 4 и 13 години необходимата доза е 200 мкг.
• Жените, които планират да забременеят, трябва да се опитат да приемат по 400, а по време на бременността – по 600 мкг фолиева киселина с храната.
• За кърмачките препоръчителната дневна доза е 500 мкг.

Ако не можем да си набавяме цялото нужно количество от това вещество чрез храната, е добре да започнем да приемаме хранителни добавки с фолиева киселина.

Странични ефекти от фолиевата киселина

Токсичността на фолиевата киселина е рядко срещана, тъй като бъбреците прочистват излишните количества с урината. Ако приемаме витамин В, може да забележим, че урината ни е станала оранжева на цвят. Това е нормална реакция на тялото в опита му да се освободи от излишните количества фолиева киселина и не води до проблеми. Ако тялото не е в състояние ефективно да прочиства излишното количество, това може да доведе до отравяне с фолиева киселина. Симптомите включват стомашно разстройство, възпаление на устата, раздразнение на кожата, гадене, подуване, спазми, диария, косопад, ментални проблеми, безсъние или твърде живи сънища. Натравянето с фолиева киселина е много сериозен проблем, който изисква своевременна медицинска намеса.

Приемът на фолиева киселина с храната е важен през всички етапи от живота ни. Недостигът й може до доведе до някои сериозни болестни процеси, които да се окажат фатални, ако не се лекуват веднага.

Фолиевата киселина се свързва с превенцията на някои видове рак и понижаване риска от сърдечни заболявания. Ако изпитваме каквито и да е от посочените по-горе симптоми на дефицит, трябва да се консултираме с лекар и евентуално да започнем да приемаме хранителни добавки. Ранната интервенция ще доведе до благоприятен изход от ситуацията.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    9 месеца    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.