zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо е важно да приемаме фолиева киселина



Защо е важно да приемаме фолиева киселина

Фолиевата киселина често е незаслужено подминавана при препоръките за прием на основни за организма витамини.

здраве.bg

... добра алтернатива, включително и фъстъченото масло.

Дефицит на фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина е сериозен здравословен проблем, който е доста често срещан, особено при бременните и кърмещите майки и при по-възрастните хора. Другите причини за недостига на това вещество са приема на определени медикаменти, злоупотребата с алкохол и заболяванията, при които са нарушени абсорбиращите функции на организма – като болестта на Крон и целиакията. Симптомите на дефицит на фолиева киселина се изразяват в умора, раздразнителност, забавен поток на мисълта, гингивит (възпаление и кървене на венците), диария и възпаление на езика. При децата това състояние може да доведе до спиране на растежа. Тези симптоми могат да ни показват, че има сериозни усложнения в следствие на дефицита на фолиева киселина, някои от които са:

Анемия

Фолиевата киселина е необходима за производството на червени кръвни телца. Когато нивата на това вещество са ниски, имаме недостиг на червени кръвни клетки, които да пренасят кислорода в тялото. Симптомите за анемия включват блед цвят на кожата, умора, възпаления на устата и езика, главоболие и лоша концентрация. Лечението може да се състои в прием на хранителни добавки с фолиева киселина, промени в диетата и/ или преливане на кръв с червени кръвни телца.

Родилни дефекти

За жените, които възнамеряват да забременеят, и за тези в първия тримустър от бременността е важно да приемат достатъчно фолиева киселина с храната или като хранителна добавка. Дефицитът на фолиева киселина може да предизвика дефекти на невралните пътища на плода, най-сериозните от които са увреда на нервната система и на гръбначните връзки, аненцефалия, при която има деформация на мозъка и черепа или дори липсващи части. Ниските нива на фолиева киселина при бременните могат да предизвикат и преждевременно раждане или опасни ниско тегло на новороденото бебе.

Препоръчителен дневен прием на фолиева киселина

• Възрастните и децата...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    9 месеца    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.