zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хиляди хора умират от болести, които лекарите им не са установили



Хиляди хора умират от болести, които лекарите им не са установили

Погрешната диагноза съвсем не е единственият възможен проблем в кабинета.

14 септември 2012, здраве.bg

Хиляди хора умират всяка година от болести, които дори не са забелязани от лекарите им – и броят на смъртните случай поради „неизвестна причина” може да се сравнява със статистиките на смъртността от рак на гърдата.

Учени установили „сляпото петно” на медицината в тази област, докато правели повторен преглед на данните от смъртните случаи при критично болни пациенти, лекувани в интензивните отделения в САЩ. Било установено, че 28% от пациентите с общ брой над 40 хиляди души са имали заболявания и усложнения, които така и останали недиагностицирани от лекар. При поне 8% от тях болестта директно е станала причина за смъртта на пациента.

Учените от медицинския факултет на Университета „Джон Хопкинс” смятат, че броят на случаите на смърт поради „неизвестна причина” могат да се сравняват с този на смъртността от заболявания като рак на гърдата.

Още по-учудващ, поне на пръв поглед, е факта, че най-често пропусканите от лекарите състояния са всъщност доста лесни за установяване - сърдечна недостатъчност, белодробна емболия (блокиране на артериите в белите дробове), пневмония и аспергилоза - гъбична инфекция, която засяга хората с по-слаба имунна система.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.