zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храним ли се достатъчно и наистина балансирано



Храним ли се достатъчно и наистина балансирано

Добре балансираната диета трябва да включва достатъчно калории и то от всички основни групи храни.

Има поне десет признака, по които да определим дали диетата ни е полезна за здравето.

здраве.bg

... дължи на алкохол, твърде много сол (натрий) или нездравословни мазнини във всекидневната ни диета. Когато кръвното ни е твърде високо (или твърде ниско), се появяват периоди на замаяност. Обикновено високото кръвно не се проявява с конкретни симптоми (или поне такива, които може да бъдат усетени). Затова е най-добре да не пропускаме задължителния профилактичен преглед при своя лекар веднъж годишно, както и да следим показателите на кръвното си у дома.

6. Как работи мозъкът ни

Имаме периоди през деня, когато се чувстваме много уморени и мисълта ни се замъглява? Това може да е следствие от недостатъчния прием на калории. Пропускането на основни хранения е основна причина за подобно състояние, затова е важно да се опитаме да ядем поне три пъти на ден по-обилно и още няколко пъти да похапваме малки здравословни закуски.

Мозъкът изисква много храна, защото харчи много енергия/калории, за да поддържа нормалните си функции. Храните, които ще подпомогнат работата на мозъка, включват орехи, сьомга, рибено масло, боровинки, авокадо.

7. Спим ли достатъчно

Диетите, в които се съдържат много преработени храни и изкуствени съставки като захар, сол, бяло брашно, кофеин, могат да саботират опитите ни за спокоен сън. Тялото прекарва твърде много време в храносмилане и усвояване на тези храни, а това води до нарушаване на ритъма на съня. По-добре да опитаме да изядем един банан или няколко блокчета неподсладен натурален шоколад, или няколко крекера със сирене за вечеря – тези храни съдържат вещества, които от една страна осигуряват доста енергия, а от друга подпомагат спокойния сън.

8. Движението на червата

Движението на червата е необходимо условие за прочистването на тялото от токсините и неизползваните калории. За да функционират добре червата ни, трябва да приемаме достатъчно фибри, както и да пием повече вода – около 8 чаши (литър и половина) на ден, както и да ядем повече плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни.

Токсините в тялото могат...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.