zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храним ли се достатъчно и наистина балансирано



Храним ли се достатъчно и наистина балансирано

Добре балансираната диета трябва да включва достатъчно калории и то от всички основни групи храни.

Има поне десет признака, по които да определим дали диетата ни е полезна за здравето.

здраве.bg

Много от нас не приемат всички хранителни вещества, от които се нуждаем, за да запазим здравето си – неприятно е да го признаем, но е факт!. В диетата ни може да липсват есенциални витамини и минерали, необходими за различни функции на тялото. Може би диетата ни не е балансирана и консумираме храни, притежаващи малко ползи за здравето, но пък с доста вредни последствия...

Въпросът е как да разберем дали наистина приемаме всички необходими хранителни вещества? Съществуват десет признака, по които можем да оценим цялостното си здравно състояние и да определим какви хранителни вещества може би липсват в диетата ни. Ежегодният цялостен преглед при лекар също не трябва да се пропуска.

За да оценим цялостното си здраве, трябва да се погледнем в огледалото и честно да оценим как изглеждаме и как се чувстваме. Огледалото не лъже и може да ни даде отличителни знаци, че в някои отношения здравето ни страда и има нужда от вниманието ни. Възможно е да се нуждаем просто от леки промени в диетата си, за да повлияем положително на начинът, по който изглеждаме и се чувстваме. Балансираната диета включва всички групи храни – плодове, зеленчуци, крехки протеини, зърнени култури, ядки и здравословни мазнини! Без изключения!

1. Състояние на кожата и косата

Здрава ли е кожата ни? Има ли хубав блясък или е бледа? Косата ни блестяща и силна ли е или цъфти? Твърде мазна ли е, накъсана ли изглежда и капе ли много? За да коригираме проблемите с косата и кожата си, трябва да включим в хранителния си режим повече здравословни мазнини като например тези от авокадо, ядки, маслини. Крехкото пилешко и пуешко месо също ще ни помогне като стимулира клетъчния растеж и възстановяването на тъканите.

2. Състояние на зрението ни

Влошеното зрение може да е знак, че не ядем достатъчно плодове и зеленчуци. Диетата с много преработени храни или високо съдържание на захар могат да увредят зрението. Захарта кара очите да се подуват и нарушава зрението. Консумацията на много плодове...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.