zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

30 храни през лятото, полезни за отслабване



30 храни през лятото, полезни за отслабване

Да се възползваме от лятното изобилие и да направим нещо за излишните килограми.

27 юли 2012, здраве.bg

... часа. Царевицата е и един от най-добрите природни източници на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които ограничават развитието на влошаващите зрението катаракти, обясняват учените от Йейл.

Томатило

То прилича на малък зелен домат, но всъщност има остър цитрусов вкус, който много подхожда на ястията от мексиканската кухня. Томатилото съдържа само 11 калории за брой и е чудесен източник на потискащи апетита минерали. Томатилото е богато и на витанолиди – растителни вещества, които помагат за успокояването на надбъбречните жлези.

Круши

Само една круша всяка сутрин може да ни помогне без усилия да ограничим 190 калории от ежедневния си прием – и да свалим 5-6 кг за година. Самото дъвчене плюс богатия удовлетворителен вкус на сочната круша успокояват хипоталамуса – зоната в мозъка ни, която отговаря за пристъпите на глад и усещането за ситост.

Люти чушки

Всички разновидности люти чушки ще ни помогнат в начинанието с отслабването. Точно така, те не са само подправка за любимите супи и ястия, а истинска мина за капсаицин – активната съставка, която стимулира изгарянето на мазнините с 10% в продължение на 3 часа. Друг забележителен факт, открит от канадски изследователи: лютите чушки потискат апетита и ни помагат да се почувстваме сити дори при консумацията на 200 калории по-малко на всяко хранене.

Лима

За да отслабнем и запазим новото си тегло, трябва да поддържаме нивата на кръвната захар ниски, защото тялото ни ще използва запасите от мазнини за енергия едва когато лесните за изгаряне захари свършат. Тук на помощ идва лимата, вид фасул. Според австралийски изследователи лимата е пълна с фибри и растителни протеини – молекули, които спират абсорбирането на въглехидратите в червата и помагат на мускулите да изгарят захарта преди да е саботирала усилията ни да отслабнем. Половин купичка лима на ден ще ускори с 50% процеса на отслабване.

Арпаджик

Арпаджикът е вид дребен лук, но тези меки луковици няма да предизвикват...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.