zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

30 храни през лятото, полезни за отслабване



30 храни през лятото, полезни за отслабване

Да се възползваме от лятното изобилие и да направим нещо за излишните килограми.

27 юли 2012, здраве.bg

... си вкус те са чудесна гарнитура към всяко ястие. Когато си правим барбекю в двора или сред природата, нека не забравяме да хвърлим няколко тиквички на решетката.

Камби

Сладките червени камби са богат източник на бета-каротин и са на върха на класацията със зеленчуците, съдържащи този важен антиоксидант. Зелените камби пък съдържат голямо количество витамин С. Камбите, също като тиквичките, са чудесни на грил и за разноцветна засищаща гарнитура на всяко ястие само в няколко калории.

Манго

Пълно с антиоксиданти – плюс протеини и омега-3 мастни киселини – мангото е вкусен и нискокалоричен начин да подправим по екзотичен начин храната си. Не е необходимо здравословните храни да са винаги едни и същи. Няколко парченца манго в овесената каша или киселото мляко сутрин, в салатата на обяд или дори в задушените или пържените зеленчуци за вечеря ще ни помогне да намалим обиколката на талията си.

Магданоз

Тази често пренебрегвана билка притежава голям потенциал за вталяването ни. В купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К, който ни предпазва от задържане на течности и подуване, а това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът е чудесен за поръсване и украсяване на салати, може да се добавя в сосове, омлети, ориз и картофени ястия, супи, бургери и други основни ястия за балансиране и освежаване на натуралния им вкус.

Цвекло

Един от диамантите в цвеклото е витамин В9, известен като фолиева киселина. Това е ключово хранително вещество за жените. Цвеклото ни предпазва от сърдечни заболявания, родилни дефекти и определени видове рак, особено рак на дебелото черво. Натурално сладко и приятно маслено, цвеклото може да превърне една салата в нещо специално без да прибавя твърде много калории към нея.

Смокини

Ако майката природа е имала право на глас по отношение на избора на ултимативен суперплод, то вероятно е избрала смокините. Те са пълни с фибри, калий, фолиева киселина...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.