zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката утвърждава ефективността на терапията със светлина и цветове



Науката утвърждава ефективността на терапията със светлина и цветове

Вече има и специализирани клиники, които използват основно принципите на хромо- и светотерапията.

Съвременните изследвания потвърждават и откриват нови области за използване на светлината и цветовете в медицината.

19 юли 2012, здраве.bg

... да повлияят осезаемо ритъма на дишане, кръвното налягане, биоритмите и дори мозъчната активност на хората. В следствие на все повечето доказателства в тази посока цветовете се използват за лечение на нарастващ спектър от заболявания и състояния.

Синята светлина например се използва през последното десетилетие в неонаталните отделения за лечение на жълтеница. Приблизително 30 хиляди преждевременно родени бебета се лекуват в САЩ с бани от синя светлина и така се избягват опасни кръвопреливания.

В Русия ултравиолетовата светлина се използва като превенция върху миньори в каменовъглените мини, защото постоянното вдишване на въглищен прах може да доведе до състояние, характеризиращо се с почерняване на белите дробове.

Ултравиолетови лампи пък се ползват в някои класни стаи в САЩ, защото според учените това помага на децата да растат по-бързо от обичайното, да подобрят познавателните си способности и оценките си и да се разболяват по-рядко от различни инфекции. Освен това в САЩ ултравиолетовата светлина се използва като стандартно лечение на псориазис.

Бялата светлина от целия спектър пък доказано повлиява на мозъчната дейност. Сезонното афективно разстройство е забележителен пример как липсата на слънчева светлина може да причини тежка депресия. Когато човек с това състояние бъде изложен на светлина от пълния спектър – независимо дали слънчева или от изкуствен източник, симптомите на сезонното афективно разстройство изчезват.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.