zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката утвърждава ефективността на терапията със светлина и цветовеНауката утвърждава ефективността на терапията със светлина и цветове

Вече има и специализирани клиники, които използват основно принципите на хромо- и светотерапията.

Съвременните изследвания потвърждават и откриват нови области за използване на светлината и цветовете в медицината.

19 юли 2012, здраве.bg

Фототерапията и хромотерапията са лечебни практики, използвани от Древността, но днес те печелят все повече привърженици благодарение и на научните доказателства за тяхната ефективност. Изследователите вече имат необходимите инструменти, за да изучават как светлината и цветовете се отразяват не само върху психиката и поведението ни, но и върху физиологичните системи в организма.

Статия, публикувана наскоро в The New York Times разкрива как светлината и цветовете влияят върху нашето състояние при различни обстоятелства – от затворническите килии до родилните отделения, от мините за каменни въглища до класните стаи.

Ранното използване на светлината и цветовете като терапия

Фототерапията (използването за лечение на светлината от целия спектър) и хромотерапията (използването на специфични цветове за повлияване на здравето) са се използвали, според наличните данни, още 2000 години пр. Хр. В Древен Египет, Гърция, Китай и Индия лечителите масово са практикували терапия със светлина, докато египтяните и гърците са прилагали и терапията с отделните й цветове. В традиционната медицина на Египет и Гърция цветните камъни, минералите и кристалите са се използвали масово за хромотерапия. Често срещани били и лечебните храмове. Тези помещения били боядисвани в специфични цветове, известни с това, че притежават лечебни свойства.

Модерната епоха на фототерапията и хромотерапията

Както пише американският вестник, вече и със съвременни методи е доказано, че светлината и цветовете силно влияят и на физиологията и на психиката ни. Нека вземем за пример розовото. При проведен експеримент, когато задържани за насилие били затворени в килия с розов цвят, те се успокоили, спрели да буйстват и крещят и често не след дълго заспивали. По данни на статистиката над 1500 болници и затвори в САЩ са използвали и още използват розовия цвят в поне една от стаите си.

Според изследователи от известния Технологичен институт на щата Масачузетс отделните цветове могат...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.