zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любов или страст: да проверим в мозъка



Любов или страст: да проверим в мозъка

Любовта и сексуалното желание активират различни, но свързани зони в мозъка.

17 юли 2012, здраве.bg

Любов или първична страст? Като че за всеки разликата е ясна. А защо тогава толкова често бъркаме едното с другото!? Първото, което ни идва на ум, е да проверим „какво ни казва сърцето”. Но всъщност отговорът може би е в мозъка...

Ново проучване анализирало данните от 20 изследвания, проследяващи мозъчната активност на хората, докато се занимават с дейности като разглеждане на еротични снимки или на снимки на романтичните си партньори. Този мета-анализ довел до своеобразна карта на любовта и страстта в мозъка, според която две структури, наречени инсула и стриатум, са включени в прогресията от сексуално желание към любов.

Д-р Джим Фос, професор по психология в университета „Конкордия” в Монреал и автор на изследването, твърди, че досега никой не е събрал на едно място тези данни, за да провери закономерностите на активация.

Изследователите открили, че любовта и сексуалното желание активират различни зони от стриатума. Тази, активирана от сексуалното желание, е същата, която се активира и по време на приятни дейности като хранене или секс, а другата зона – активираната от любовта, е мястото, където се оценяват нещата, свързани с удоволствието и наградите.

Зоната, активирана от любовта, се свързва и с пристрастяването към психотропни вещества, обясняват изследователите. Любовта всъщност е навик, който се формира от сексуалното желание, когато то е възнаградено, обяснява д-р Фос. Работи по същия начин в мозъка, както пристрастяването към вещества.

Той също отбелязва, че любовта активира пътища в мозъка, свързани с моногамията и свързването по двойки, и че някои зони в мозъка са по-слабо активни, когато хората изпитват любов в сравнение с моментите, когато изпитват страст.

Докато сексуалното желание има много специфична цел, любовта е по-сложна и абстрактна. Тя е по-малко зависима от физическото присъствие на другия, разяснява Фос.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.