zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо е добре да ограничим мазнините



Защо е добре да ограничим мазнините

Мазнините следва да са около 30% от дневния прием на калории.

Приемът на прекалено много мазнини се свързва с различни здравословни проблеми.

13 юли 2012, здраве.bg

Мазнините, които днес приемаме с храната, са обект на все по-голямо внимание. Определени видове мазнини могат да покачат нивата на холестерола и да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Консумацията на храни, богати на мазнини, може да причини натрупване на наднормено тегло и по този начин да се повиши риска от развитие на различни други състояния като диабет тип 2 и артрит.

Освен това мазните храни често съдържат твърде ниско количество витамини и минерали. Можем да започнем да се храним по-здравословно като ограничим консумацията на мазнини.

Мазнините са важен компонент от диетата на всеки, но трябва да ги ограничим до 30% от дневния прием на калории. Информацията върху етикетите на храните и изчисляването на броя калории, които получаваме от мазнини, ще ни помогне да намалим техния прием. Просто трябва да разделим броя калории от мазнини на броя общи калории и да умножим по 100.

Важно е да обръщаме внимание и какъв тип мазнини ядем. Наситените мазнини и транс мазнините се считат за нездравословни.

Мазнините и здравото сърце

Високият кръвен холестерол е рисков фактор за сърдечни заболявания. Повишената консумация на наситени мазнини може да увеличи нивата на този холестерол. Коронарните сърдечни заболявания са следствие от натрупването на плаки върху вътрешните стени на артериите, а една от основните съставки на тези плаки е холестеролът. Удебеляването на плаките стеснява артериите, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Ограничението на приема на мазнини може да понижи холестерола, което от своя страна намалява риска от сърдечни проблеми.

Мазнините и здравите бели дробове

Според едно изследване, публикувано в изданието Asia Pacific Journal of Nutrition, при децата, които консумират много мазнини, се е повишила заболеваемостта от астма. Това означава, че диетите с висока консумация на мазнини могат да са рисков фактор за развитието на астма и други дихателни проблеми.

Мазнините и здравословното тегло

Тялото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.