zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лайка: ползи за здравето от така популярната билка



Лайка: ползи за здравето от така популярната билка

Лайката е типична за нашата народна медицина билка с хилядолетна история.

10 юли 2012, здраве.bg

... тъканите. Възпаленията са следствие от освобождаването на хистамин, серотонин и други химикали, които могат да доведат до спазми на кръвоносните съдове и риск от това да се възпалят.

Може да е от полза при лечението и облекчаването на симптомите на възпалителни състояния като артрит, ревматоиден артрит и остеоартрит.

Някои изследвания загатват, че лайката помага и при лечението на астма, алергии, псориазис, гадене и повръщане, но са необходими още проучвания за затвърждаването на тези хипотези.

Менструални спазми и дискомфорт

Някои лекари препоръчват лайката за облекчаване на симптомите по време на менструация – най-вече спазмите и дискомфорта. Билката се е използвала и за отстраняване на плацентата след раждане. Важно е да знаем, че лайката не бива да се приема от бременни, защото може да предизвика спонтанен аборт.

Превенция на рак

Изследване, проведено в университета „Клемсън” е установило, че партинолидът възпрепятства разрастването на някои видове ракови клетки при рак на гърдата и на маточната шийка. Резултатите показват, че може да е от полза и при лечение на левкемия.

Способност за изтъняване на кръвта

Лайката предпазва от образуване на съсиреци в кръвта и я разрежда (изтънява), подобно на аспирина. Това може да е от полза при превенция на сърдечни заболявания и удар.

Препоръчителен дневен прием

Много хора отглеждат лайка в градините си, тъй като растението е привлекателно с цветовете си, подобни на маргаритки. Ако си отглеждаме лайка, е препоръчително да откъсваме по две до четири листенца всеки ден и да ги оставяме да изсъхнат напълно преди да ги консумираме под формата на билков чай. Просто накисваме изсушените листа във вряла вода за 10 минути, изцеждаме и пием. Ако добавим малко мед, това ще замаскира горчивия вкус на лайката.

Под формата на капсули се препоръчва да приемаме 1 до 3 дози на ден. Пресните...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.