zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7-те смъртни гряха в развитието на личността



7-те смъртни гряха в развитието на личността

Личностното ни развитие минава през различни периоди, но това, което трябва винаги да избягваме, остава непроменено.

2 юли 2012, здраве.bg

Седемте смъртни гряха на личностното развитие са особено опасни, защото, ако сме грешници в този контекст, може и да не го знаем. Действайки срещу своето развитие, успяваме да си затворим очите за истината относно това, което правим. И все пак е важно да знаем кога сами възпрепятстваме личностното си развитие.

Ето кои са седемте смъртни гряха на личностното развитие и как се отнасят до нас. Ако смятаме, че нито един от тях не ни е присъщ, трябва да прочетем отново №2 и №7, или и двата.

1. Съпротива

Мото: Назад!

Съпротивата е близка по съдържание до опита да се защитим. Избягваме проблемът, който е на дневен ред. Не искаме да обсъждаме или да премислим задълбочено още веднъж и да преценим дали сме прави или не. Ако все пак влезем в дискусия, то е за да се защитим или да изтъкнем че действията ни са оправдани.

Ако изпитваме някаква съпротива към нещата, които ни предизвикват дискомфорт, значи изпускаме повечето шансовете да израснем като личност. Голяма част от личностното развитие включва да разберем какво не ни достига и да правим крачка напред към по-продуктивно поведение. Ако се съпротивляваме на нещата, които ни липсват, пропускаме възможността да ги преодолеем.

Как да разберем дали това се отнася за нас: Използваме много често думата „да”. Усещаме напрежение в тялото винаги, когато ни конфронтират с нещо, което е емоционално болезнено за нас. Напрягаме се и започваме да се защитаваме, когато някой си мисли, че грешим. Не обичаме да ни противоречат. Чувстваме се като победители, когато докажем, че сме прави. За нас не съществува такова нещо като „почти спечелил”.

2. Арогантност

Мото: Аз съм по-добър от другите.

Ако се считаме за сложна личност, ще ни е доста трудно да намерим причини да се развиваме. В крайна сметка вече главата ни е вирната над останалите. Хората трябва да ни виждат като стандарт за перфектност, нали така?

Как да разберем дали това се отнася за нас: Сравняваме се с другите само в благоприятни...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.