zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В брака жената по-често има ключова позицияВ брака жената по-често има ключова позиция

По-активната позиция на съпругата е заради по-голямата отговорност, която тя чувства към брака, смятат психолози.

здраве.bg

В максимата, че жената взема повечето решения в семейството има много истина, твърдят психолози от Университета на Айова, САЩ.

Според думите на Дейвид Уогел, ръководител на изследването, бракът е област, в която жените се оказват по-способни да заемат ключовата позиция и без да изглеждат доминиращи, на практика да влияят или дори вземат самостоятелно много от решенията.

Резултатите от изследването на американските учени са в противовес на няколко предходни наблюдения, извършени от учени извън сферата на психологията, според които жените не са “последна инстанция” при взимането на семейни решения.

“Предходните изследвания се базираха най-вече на икономически признаци като този, че в повечето случаи мъжете изкарват повече пари, а това означава, че тяхното мнение е ръководно”, смята Уогел.

Заедно със своите колеги той е анализирал предварителни анкети и кратки филмови записи на неколкостотин семейни двойки със средна възраст 33 години, живеещи в брак най-малко от 5 години.
Участниците в изследването са били заснимани в момент, когато са обсъждали семейни проблеми. Продължителността на всеки от филмите е била около 20 минути.

“Нашият анализ показва, че жените са тези, които по-често настояват техният партньор да се промени и по-често са склонни към разрив на отношенията, ако не са удовлетворени от крайния резултат”.

“Жените общуват с по-силни и взискателни формулировки”, обяснява още Уогел.

Според изследователите, обяснението на факта за ключовата позиция на жените в брака е в това, че те чувстват по-голяма отговорност към семейството и повече са замислят над въпросите, свързани с развитието на отношенията в него и крайния положителен резултат, съобщава статия в изданието Psychology Today.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.