zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никога не е твърде късно да спрем да пушим



Никога не е твърде късно да спрем да пушим

Спирането на цигарите е от полза независимо от възрастта .

20 юни 2012, здраве.bg

Бившите пушачи живеят по-дълго от онези, които продължават да пушат, независимо за коя възрастова група става дума. Това сочат резултатите от нов мета-анализ на 17 изследвания. Това е първият случай, в който се разглежда връзката между тютюнопушенето и смъртността при хората в напреднала възраст.

Според д-р Херман Бренер от Германския изследователски център по рака в Хайделберг, цитиран от Ройтерс, дори най-възрастните хора, които са пушили цигари в продължение на целия си живот без видими негативни последици за здравето, трябва да се окуражават и подкрепят в спирането на цигарите.

Изследователите установили, че пушачите на възраст над 60 години е 83% по-вероятно да умрат по-рано в сравнение с непушачите – техни връстници. За пример те дават британско проучване, което проследява продължителността на живота на лекарите в продължение на половин век и установява, че 59% от непушачите сред тях били живи на възраст от 80 години в сравнение с едва 26% от пушачите.

Към коментарите, съпътстващи анализ, д-р Тай Хинг Лам от Университета на Хонг Конг обяснява, че откритията показват - един на всеки двама възрастни пушачи ще бъде убит от тютюнопушенето. „Повечето пушачи глупаво подценяват рисковете, на които се излагат”, твърди той. Много от възрастните хора, които все още пушат, имат погрешното вярване, че са твърде стари, за да спрат цигарите, или че няма да имат никаква полза от това.

Изследванията, включени в мета-анализа, били с продължителност от 3 до 50 години и включват общо над 1 милион души.

Според учените често се надценяват рисковете от това да си бивш пушач и се подценяват ползите от спирането на цигарите. И това е защото бившите пушачи, участващи в изследванията, може да са спрели да пушат в следствие на заболяване, което увеличава риска им от по-ранна смърт.

Никога не е късно да спрем цигарите – независимо на каква възраст сме, но това е особено ефективно преди да сме се разболели от нещо сериозно. Според цитираното по-горе британско изследване...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.