zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето: полезно, но за какво и кога



Кафето: полезно, но за какво и кога

Няколко чаши от любимата напитка при определени условия наистина ще ни помогнат да живеем по-добре.

здраве.bg

Ако разчитаме на кафето, за да преминем през всекидневните си ангажименти бодри и заредени с енергия, всъщност може би ни липсва достатъчно сън или нещо в диетата. Никой в крайна сметка не може да сбърка кафето със здравословна храна.

Но, също както виното, шоколадът и пуканките, така и кафето се класира сред онези необичайни храни, които си мислим, че са вредни, а могат да се окажат полезни за здравето ни. Все повече изследвания потвърждават, че и 3-4 чашки кафе са от полза - поне в някои случаи.

Например заключенията от едно изследване, продължило цели 13 години, показват, че сред любителите на кафето рискът от преждевременна смърт е средно с 16% по-малък. Тези данни бяха изнесени съвсем наскоро в изданието New England Journal of Medicine. Поради констативния характер на изследването обаче, то не може да докаже категорично причината.

Макар че прекаляването с кафето може да доведе до повишаването на нивото на хормона на стреса кортизол и до зависимост от кофеина, има поне десет конкретни причини да пием кафе – стига да ограничим сметаната и захарта.

1. Предпазва от камъни в жлъчката

Изследване, проведено в Университета „Харвард” през 2002 г. е открило, че жените, които пият поне по 4 чаши кафе на ден, са изложени на 25% по-нисък риск от развитие на камъни в жлъчката. По-ранно изследване е установило подобни резултати и при мъжете.

2. Предпазва от депресия

Хората, които пият по 2-3 чаши кафе на ден е 5% по-малко вероятно да развият депресия, а при тези, които пият по 4 чаши, вероятността се понижава с до 20%, според доклад от 2011 г., публикуван в Archives of Internal Medicine.

3. Подобрява паметта

Кафето може да подобри и краткосрочната, и дългосрочната ни памет. Едно изследване от 2005 г., представено пред Северноамериканската радиоложка общност, твърди, че консумацията на 2 чаши кафе (с кофеин) подобрява краткосрочната памет и реактивния отговор.

Интересен факт е, че друго изследване от 2007 г. е установило...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.