zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лайка: ползи за здравето и приложения



Лайка: ползи за здравето и приложения

Лайката дължи лечебните си свойства на съдържащите се в цветовете й масла и флавоноиди.

Лайката (или Matricaria recutita) е може би най-популярната и използвана билка в народната ни медицина.

здраве.bg

Изсушените цветчета от лайка са използвани като лекарство от векове - още в древните Египет, Гърция и Рим. Популярността на лайката нараства особено много през Средновековието, когато хората започват да я използват като лек срещу многобройни оплаквания като астма, колики, висока температура, възпаления, гадене, детски болести, нервни проблеми, кожни заболявания, рак.

Днес в традиционната медицина на нашия континент тя се е превърнала в толкова популярно лекарство, че спокойно може да разглеждаме лайката като европейския еквивалент на женшена от Азия и Северна Америка.

Скорошни и все още продължаващи изследвания са доказали по научен път специфичните противовъзпалителни, антибактериални, антиалергенни и седативни свойства на лайката, като по този начин утвърждават репутацията й. Това внимание явно е допринесло за популярността на билката, защото според статистиката тя присъства под различни форми – таблетки, капсули, ароматно масло или чай - в домашната аптека на хората в над 26 европейски страни.

Лайката (Matricaria recutita) от векове се използва като чай за успокояване и по-лесно заспиване, за лечение на треска и висока температура, настинки, стомашни проблеми и не на последно място - като противовъзпалително средство. Обширно научно проучване, обхванало данни от последните 20 години, потвърждава ефективността на много от традиционните приложения и ползи на билката.

Освен в медицината, лайката се радва на широка употреба като освежаващ чай, а също и като съставка на множество козметични средства. Над 1 милион чаши чай от лайка се пият в света всеки ден, което прави билката може би най-широко консумираната.

Макар че е най-известна в медицинските среди като мускулен релаксант и средство против спазми, лайката притежава и антисептични и противовъзпалителни свойства. Всички нейни ползи се дължат на подобните й на маргаритки цветчета, които съдържат летливи масла (включително...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.