zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Искате да сте по-привлекателни? Яжте повече плодове и зеленчуци



Искате да сте по-привлекателни? Яжте повече плодове и зеленчуци

Ако ядем повече плодове и зеленчуци, не само ще сме по-здрави, но ще се радваме и на по-бляскава и атрактивна кожа.

1 юни 2012, здраве.bg

... с по-привлекателния ни вид. През 2009 г. изследователите от същия шотландски университет, заедно със свои колеги от университета Бристол за първи път са тествали козметичните ползи от този тип храни.

„Единственият естествен начин да направим кожата си по-светла и по-жълта е като се храним здравословно с много плодове и зеленчуци” – подчертава проф. Дейвид Пере. Той препоръчва всеки ден да изяждаме по пет порции плодове и зеленчуци. Това е същото количество, което ни препоръчват и лекарите, за да се радваме на крепко здраве – единствената разлика е целта, която си поставяме. Леко поруменялото лице, което сочи наличието на повече кислород в кръвта, също са знак за добро здраве, твърдят изследователите.

Резултатите от изследването, проведено през 2009 г., били потвърдени през 2011 г., когато учените от двата университета публикували данни, че яденето на моркови и сливи ни прави по-привлекателни, защото каротиноидите в плодовете и зеленчуците придават на кожата здрав вид и приятен блясък.

„Ако казваме на хората, че консумацията на повече плодове и зеленчуци ще ги направи по-привлекателни, това може би е по-добра стратегия от обясненията, че нездравословната диета ще загрози външния им вид.”, твърдят учените, цитирани от британския вестник „Телеграф”. „Едно е да им кажем, че могат да получат сърдечна недостатъчност след 40-та си година, особено ако не се хранят здравословно. Друго е да им покажем как могат да изглеждат само след няколко месеца, ако увеличат количеството плодове и зеленчуци в диетата си”.

Освен че ще изглеждаме по-привлекателни и по-здрави, ако ядем повече плодове и зеленчуци, ще се разболяваме по-рядко, защото те съдържат мощни антиоксиданти, които помагат на тялото да се справя с болестите.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.