zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...



Ако не можем да отслабнем въпреки усилията...

Какво да опитаме, ако проблемът с отслабването явно не е в калориите и упражненията.

1 юни 2012, здраве.bg

Не мога да отслабна! Всяка сутрин почти можем да чуем въздишката на всички онези, които се качват на кантара и откриват, че, въпреки усилията, не могат да отслабнат. А всички те спазват най-важния съвет – повече упражнения и правилна диета. Но килограмите по някаква причина не си отиват.

Всъщност, според един анализ на Щатския колеж по медицина в Пенсилвания, само един от шест души, спазващи диета за отслабване, успява да свали и задържи свалени над 10% от килограмите си. Но защо е толкова трудно?

Истината е, че в това нашето тегло да е именно каквото е има много повече закономерности от това колко калории приемаме и колко изразходваме. Наистина допълнителните фактори – от чувствителността към храната до нивото на стрес – могат да саботират и най-добрите усилия за отслабване.

Разбира се, диетата и упражненията играят важна роля, но, ако тази стратегия не работи, може би трябва да се замислим за това какво ни пречи и да предприемем някои стъпки.

Ето кои са потенциалните причини да не можем да отслабнем въпреки че правим много упражнения и спазваме ограничителна диета:

Чувствителност към храните

Няколко изследвания предполагат наличието на връзка между затлъстяването в детска възраст и хранителните алергии. Това остава на арената на дебатите, но следите сочат, че откриването и елиминирането на храните, към които сме чувствителни, преди започването на диетата, ще ни помогне за постигането на оптимални резултати.

Когато ядем храни, към които сме чувствителни, епинефринът и норепинефринът се покачват, което води до приятно усещане и увеличава желанието ни да консумираме точно тези храни отново и отново.

Чувствителността към храните може да доведе и до възпаление или задържане на вода. Проблемът се усложнява и от това, че някои антихистамини, продавани без рецепта, повишават апетита и намаляват енергията ни.

Какво да опитаме? Елиминираща диета....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.