zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спортните и енергийните напитки необратимо увреждат зъбите



Спортните и енергийните напитки необратимо увреждат зъбите

Само след 5 дни консумация на спортни напитки, киселините в тях увреждат зъбния емайл.

28 май 2012, здраве.bg

Спортните и енергийните напитки може и да ни помагат да се потим по-дълго във фитнеса или да издържаме на продължително натоварване през работния ден, но в същото време те са опасни за зъбите ни и могат да се окажат пагубни за хубавата ни усмивка.

Според ново изследване, публикувано наскоро в списание General Dentistry, спортните и енергийните напитки причиняват необратими увреди на зъбите като „изяждат” перления блестящ външен слой на зъбния емайл.

Този тип напитки са с висока киселинност, която е причина за увредата. Много хора обаче не знаят това и смятат, че консумацията на спортни напитки е здравословната алтернатива на газираната вода. Повечето от тях в последствие са шокирани да научат, че спортните напитки буквално къпят зъбите в киселина.

Авторите на новото изследване са проучили киселинността на 13 спортни и енергийни напитки и са установили, че нивото й варира между отделните марки и отделните вкусове на една и съща марка. Учените тествали нивата на киселинност като потапяли мостри на човешки зъбен емайл в различните мостри от напитките за 15 минути, след това в изкуствена слюнка за 2 часа, и този процес се повтарял по 4 пъти на ден в продължение на 5 дни. През останалото време мострите на емайла се съхранявали в чиста изкуствена слюнка. Това симулира редовното излагане на зъбите ни на този тип напитки в реалността.

Спортните напитки наистина като цяло предизвикват по-малко вреда от енергийните, но изследователите са установили, че само след 5 дена и те водят до увреди на емайла, макар и двойно по-малки. Вредите върху зъбите обаче са перманентни и без защитния външен слой те остават по-податливи на кариеси и загниване – а това не е никак добра новина особено за младите хора, които най-често употребяват този вид напитки.

Има и други фактори, които следва да се вземат под внимание. Спортните и енергийните напитки са и с високо съдържание на захар, а тя е сред водещите причини за затлъстяването, което само по себе си води до редица здравословни...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.