zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-кратките и интензивни тренировки са по-полезни за здравето



По-кратките и интензивни тренировки са по-полезни за здравето

Интензитетът на упражненията влияе върху развитието на метаболитен синдром и натрупването на излишно тегло.

23 май 2012, здраве.bg

По-кратките, но по-интензивни тренировки са по-здравословни от дългите по-умерено натоварващи упражнения, които изгарят същото количество калории, предполагат резултатите от ново изследване.

Учените установили, че при хората, които тренират по-кратко, но изтощително, рискът от развитие на метаболитен синдром намалява с 2/3 в сравнение с умерено трениращите, дори и общия брой изгорени калории накрая да е един и същ.

Метаболитният синдром е комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, която увеличава риска за развитие на сърдечносъдово заболяване и диабет.

Интензивните упражнения обичайно включват тичане и скачане на въже, докато към умерените спадат например разходката и карането на колело.

Хората с метаболитен синдром натрупват излишни килограми около талията, имат трудности с контрола на кръвната захар, високото кръвно налягане и ниските нива на HDL „добрия” холестерол. Това състояние повишава риска от сърдечни заболявания, удар и диабет.

Макар че резултатите от изследването не са окончателни, учените смятат, че те трябва да се вземат предвид и по-интензивните тренировки да бъдат предпочитани, когато става дума за предпазване от метаболитен синдром – едно все по-често срещано състояние, съпътстващо епидемията от затлъстяване и наднормено тегло.

Настоящите препоръки включват правенето на 150 минути умерени упражнения или 75 минути интензивни упражнения на седмица, като се приема, че при вторите се изгарят два пъти повече калории. Разбира се, подобни твърдения предполагат, че по-интензивните тренировки нямат кой знае какви предимства пред умерените, освен че са по-кратки.

По време на проведеното изследване било установено, че повечето хора избягват интензивните тренировки, показва публикацията за него в изданието International Journal of Epidemiology.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.