zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Достатъчни ли са 6 минути седмично за поддържане на добра физическа форма?Да, твърдят експертите, но препоръчват по-малките и по-продължителни натоварвания.

4 март 2006, здраве.bg

Американските учени смятат, че 6 минути физическо натоварване седмично, когато си на границата на физическите възможности, се равняват на двучасови умерени физически упражнения 3 пъти седмично.
Към тези упражнения спадат например 30 секундното спринтово бягане, карането на колело при суперинтензивен режим.
В действителност реалното време на протичане на тези упражнения е повече, защото в интервала между ускоренията са ви необходими 10-14 минути почивка.
За съжаление на мнозина нередовно занимаващи се с упражнения, само хора в много добра физическа форма могат да си позволят такива силни и резки натоварвания. В противен случай вие рискувате не само да не подобрите своята форма, но и да се травмирате или разболеете сериозно.
Според доктор Лен Кравиц от Университета в Ню Мексико, преди да се заловим с подобен “спринтьорски” фитнес, е необходимо предварително в течение на няколко месеца да подготвим своя организъм за пределните физически натоварвания. Но и това не винаги гарантира намаляване опасността от травми.
Лекарите считат, че най-оптималният вариант за физически занимания са упражненията в продължение на 30 до 60 минути поне 2-3 пъти седмично.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.