zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Астмата и затлъстяването често са следствия от депресии в ранна детска възраст3 март 2006, здраве.bg

Между детската депресия, астмата в младежката възраст и последващото затлъстяване съществува пряка връзка, установиха швейцарските учени.
Под ръководството на доктор Грегор Хаслер учените от Университетската болница в Цюрих са провели изследване, в което са се включили над 600 доброволци - мъже и жени.
Резултатите показват, че хората, боледували от астма до 20-годишната си възраст, към 40-та си година страдат от затлъстяване 3 пъти по-често отколкото останалите си връстници.
Освен това швейцарските лекари са открили пряка взаимовръзка между тези заболявания и депресията, преживяна в детските или юношеските години.
Досега учените смятаха, че затлъстяването в младежките години повишава риска от развиване на астма, но изследването на швейцарските учени отхвърля тази теория и доказва, че астмата може да предшества затлъстяването.
За обяснението на тази зависимост съществуват няколко теории. Според Хаслер някои препарати за лечение на астма са причина за повишаване на теглото. Друга посочена причина е ограничаването на физическата активност, което е препоръчително за болните от астма. Освен това и двете заболявания могат да се предхождат от депресия в детските или юношеските години.
Според авторите на изследването първопричината за тези заболявания е стресовата ситуация в семейството на детето, водеща до неговата депресия.
Хаслер предполага, че не е изключено в развитието на депресията, астмата и затлъстяването да участват еднакви генетични фактори.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.