zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да четем правилно етикетите на храните



Как да четем правилно етикетите на храните

Какво трябва да знаем за препоръчителния дневен прием от мазнини, въглехидрати, протеини и други съставки, описани върху хранителните етикети.

здраве.bg

Разбира се, за да е здравословна диетата ни, е най-важно да знаем точно какво и колко ядем. В интернет има толкова лесно да се намери каква ли не информация по въпроса, но на нея или не е сигурно, че може да се вярва, или някои от твърденията в статиите не е проучена и достатъчно подплътена с доказателства.

Има обаче един източник, на който може да се вярва и винаги е лесен за намиране – данните за хранителните съставки върху етикетите на храните. В ЕС Европейската агенция по безопасност на храните – EFSA задължава и контролира това, всички храни и напитки да са с подходящ етикет, указващ информация за съдържанието, калориите, мазнините, холестерола, натрия, белтъчините, въглехидратите, витамините.

Много хора за съжаление виждат в тези етикети единствено колонка от цифри и труднопроизносими думи, поради което обръщат внимание само на калориите. Разбира се, контролът върху калориите е важна част от здравословната диета, но той не бива да е единственият критерия за това какво и колко да ядем.

Мазнините, белтъчините (протеините) и въглехидратите са основни градивни елементи на човешкото тяло и е важно да получаваме адекватно количество от тях чрез храната, която ядем. Различните компоненти от етикета, който ни показва хранителните стойности, наистина могат да бъдат понякога объркващи и претрупани. С малко обяснения и практика обаче лесно ще се научим да разчитаме правилно какво точно поемаме.

Храна и порция

Мерните единици за една порция варират според продукта и могат да бъдат различни. Важно е да обръщаме внимание на порцията, за да определим колко от всяка съставка сме поели. Например, ако порцията се състои от 20 грама и 150 килокалории, 40 грама ще бъдат две порции и 300 килокалории. Това значи, че количеството на всички други съставки за порция също се удвоява.

Дневен прием

Процентната стойност на дневния прием е много полезен инструмент, с който да определим колко от дадена съставка има в продукта, в сравнение с количеството, което...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.